Verwarde gevoelens? 3 tips voor meer duidelijkheid

3 keer jouw lichaam als cadeautje

Je bewustzijn ontwikkel je door je lichaamsbewustzijn te ontwikkelen (zie “Ik voel dus ik ben” Antonio Damasio). Om dit lichaamsbewustzijn te kunnen ontwikkelen moet je wel de taal van je lichaam kunnen verstaan. En de taal van het lichaam is voelen.

 

Voelen kent vele dimensies

Voelen is een complex zintuig.  Zeker omdat we als mens ook nog betekenis geven aan wat we voelen.

De zintuigen “zien” en “horen” hebben slechts enkele verschillende receptorcellen. ”Voelen” kent veel verschillende receptoren o.a. voor warmte, kou, druk, pijn en vervorming. Daarnaast hebben we bewegingsreceptoren, die de plek van onze lichaamsdelen in de ruimte kunnen waarnemen en zijn er receptoren voor spanning en rek in de spieren en pezen. 

 

Emoties en lichaamsbewustzijn

Emoties voel je uiteraard ook. Neurotransmitters die worden aangemaakt bij bepaalde emoties reageren op receptoren in de cellen van je organen. Dit kun je intern waarnemen, net als de beweging van je darmen of het kloppen van je hart. Vandaar het ontstaan van uitspraken als: “Ik voel een steen op mijn maag” of ”Ik heb iets op mijn lever”. 

 

Al deze signalen in je lichaam kunnen verwarrend zijn. Werken aan je lichaamsbewustzijn schept hier duidelijkheid bij. 

Hier volgen 3 tips voor meer helderheid en bewustzijn in een wirwar van gevoelens

 

Tip 1: Richt je aandacht

Ons zenuwstelsel en hersenen doen hun werk automatisch, zonder dat we er iets voor hoeven te doen. Als je je aandacht er op richt kun je bewust worden wat er in je lichaam allemaal gebeurt. Geef bewust aandacht aan wat er in jouw lijf om aandacht vraagt. Leg je handen op de plek en blijf 5 tot 10 minuten met aandacht erbij, met alleen maar de intentie om aandacht te hebben voor wat je voelt. Verander niets, heb alleen aandacht.

 

Tip 2: Stel je oordeel uit

Voelen is vanuit de evolutie gekoppeld aan het beoordelen van de situatie: is het bedreigend voor het lichaam of niet? Dus: is het goed of slecht? Als je iets voelt is dit per direct gekoppeld aan je overtuigingen daarover. Je “vindt er wat van”.  Hierdoor worden gevoelens met negatieve lading vaak direct weggedrukt. Door je alleen op het voelen te concentreren en even je oordeel uit te stellen over wat je voelt ontdek je dat het lichaam ruimte krijgt om gewoon te ervaren. Neem je gedachte of je oordeel gewoon waar, het hoeft niet weg maar je hoeft er ook niet gelijk iets mee te doen.

 

Tip 3: Laat beweging ontstaan

Ons hoofd stuurt dagelijks het lichaam aan: met je hoofd bepaal je wanneer het lichaam opstaat, wanneer er gegeten wordt en wanneer en hoelang je sport. Langdurig opgelegde bewegingen vanuit het hoofd kunnen schade aanbrengen aan het lichaam.

Laat beweging eens ontstaan uit het lichaam. Dit werkt helend omdat het lichaam als geheel altijd streeft naar homeostase: een natuurlijke balans. Dit betekent dat je de leiding bij het lichaam legt en de gedachten in je hoofd dus je lijf laat volgen. Dit betekent niet op de grond gaan liggen en wachten tot je lijf wil bewegen, of bewust in een houding gaan staan, maar werkelijk in aandacht in je lichaam aanwezig zijn. Raak verwonderd door de bewegingen die vanzelf ontstaan. Je zult versteld staan wat je lichaam je aangeeft!

 

Als je luisteren naar je lijf moeilijk vindt zullen bovenstaande tips je op weg helpen om het cadeautje van je lichaamsbewustwording uit te kunnen pakken. Dat wil niet zeggen dat het allemaal vlekkeloos verloopt. Fietsen heb je ook niet geleerd door op te stappen en weg te fietsen. Zet door, want oefening baart kunst en levert meer helderheid en bewustzijn op!

lichaam als kado lichaam als kado