In april gaf Jos een themadag over BML en pijn. Dit deed zij eerder ook bij gasttrainingen voor ergotherapeuten, oefentherapeuten en leden van de beroepsvereniging VIV.Oude pijn kan je heel lang met je meedragen als littekens van de keren dat jouw overlevingsmechanisme jouw handelen overnam. De sluimerende pijn blijft in waakstand in onze geest en lichaam aanwezig en wordt door ingrijpende gebeurtenissen geactiveerd. Bij heling van pijn is het van belang pijn toe te staan zonder activering van oude verdedigingsystemen. Denk aan: de oorzaak buiten jezelf neerleggen, rationaliseren.vastwillen houden aan pijn, jouw pijn als straf zien…
Bij individuele coaching maken we vaak mee dat cliënten een oordeel hebben over hun pijn. Ze uiten dit oordeel, maar ontwijken het contact met de pijn zelf. Binnen de BML methodiek wordt onderzocht hoe men zich aangeleerd heeft te gedragen ten opzichte van pijn en wat hiervan het resultaat is. Er wordt contact gelegd met “pijn” zonder rationeel over pijn te oordelen en pijn op te leggen hoe het zich dient te gedragen. In het derde boek van Jos Dolstra “Van bewust bewegen naar bewustZijn” staat een hoofdstuk over BML en Pijn, waarin de verschillende soorten pijn en bijpassende interventies worden uitgelegd.
Onze diepste kwetsing drukken we weg in het onbewuste, maar blijft aanwezig in het fysieke systeem. Door houding en beweging te gebruiken kan de client contact leggen met de gevoelens die zijn weggedrukt. Waar pijn kan leiden tot wanhoop is het binnen begeleiding van belang om tevens aandacht te schenken aan hoop! Dit versterkt het gezonde in de mens en maakt dat de draagkracht om te verwerken toeneemt.