Helende werking dans en beweging.

Het ontstaan van beweging binnen therapie en coaching.

 

In deze tijd ervaren steeds meer mensen weer de helende werking van dans. Door allerlei oorzaken (bijvoorbeeld doordat de kerk dansen verbood) waren we dat in de westerse cultuur vergeten.

Dit in tegenstelling tot andere of oudere culturen waarin nog directe verbondenheid gevoeld wordt met de natuur en waar mens, natuur en God niet van elkaar werden gescheiden. Diepe gevoelens die in relatie staan met het natuurgebeuren (storm, droogte, regen, onweer, voedsel) zoals oer angsten, woede, agressie, verdriet, vreugde, seksuele gevoelens worden geuit via het meest voor de hand liggende instrument: het lichaam. Dit gebeurt dan in krijgsdansen, oogstdansen, doodsdansen en paringsdansen.

Dans is waarschijnlijk al zo oud als de mens zelf. De primitiefste mens had al behoefte om zich te uiten via het lichaam. Interessant is dat ook dieren dansen.(muggen, kraanvogels)

 

De primitieve mens was verbonden met de natuur en leefde met zijn lichaamsritmes en de ritmes van de natuur. (seizoenen, dag en nacht etc).

In de primitieve cultuur hoorden bidden, werken en dansen bij elkaar, zo dicht dat ze nauwelijks te onderscheiden waren. Al dansende werd hetgeen angst inboezemde op een afstand gehouden en het goede aangemoedigd.

Door dieren na te bootsen in dans kwam men in contact met eigenschappen van dieren die men zelf niet had of te weinig.

Zonne-, jacht-, oorlogs-, regen- en sjamanistische dansen werden door de mannen gedanst. De vrouwen dansten meestal de vruchtbaarheids- en oogstdansen, evenals de dansen bij geboorte en maanrituelen.

In het begin zorgde het lichaam zelf voor de begeleiding van de dansen (klappen, stampen, geluiden maken). Later kwamen er trommels bij en eenvoudige instrumenten. (fluiten, stokken, ratels)

Midden in de vierde eeuw ontstond er een oppositie tegen dans, met name tegen de religieuze dans-extase. Men kreeg minachting voor het lichaam. De meeste dansverboden ontstonden tussen 1200 en 1500. Er was een kloof ontstaan tussen lichaam en geest. In 1660 werd de eerste dansacademie opgericht. Lodewijk de Veertiende gebruikte het hof ballet om zijn macht te tonen. In de tijd van de Romantiek ging men steeds hoger op de tenen staan. (Giselle, Zwanenmeer).

Isadore Duncan kwam rond 1900 met haar eigen vrije vorm van dans die revolutionair was in die tijd. Zij verzette zich tegen de academische dans en baande de weg voor de moderne dans: dansen uit het zielsgebied, uitdrukken van gevoelens).

Rudolf von Laban is een zeer belangrijke creatieve voorman. Hij ontwerpt een bewegings- en harmonieleer: de Labananalyse. (notatie van kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van lichaamsbeweging en notatie van het lichaam in relatie met de ruimte).zz

 

Jung schreef in 1916 een artikel waarin hij lichaamsexpressie noemt als een van de manieren om vorm te geven aan het onbewuste.

Irmgard Bartenieff combineerde Labans bewegingsprincipes met anatomische en neurologische concepten en ontwikkelde een aantal basisoefeningen: de Bartenieff fundamentals”.

Marian Chase was danseres en lerares. Zij ontdekte dat  haar manier van werken met mensen naast esthetische waarde ook therapeutisch invloed had. Rond 1940 werd haar gevraagd om in een psychiatrisch ziekenhuis haar werkzaamheden in te zetten.

Mary Whitehouse baseerde haar aanpak op Jungs actieve imaginatie en ontwikkelde “authentic movement”. Het houdt een proces in van diep innerlijk luisteren naar bewegingsexpressie die spontaan is en niet gepland.

In de jaren zestig begon psychiater Charlotte Querido met een groep patiënten in een psychiatrisch ziekenhuis te dansen. Dit was het ontstaan van de Querido methode danstherapie. Bij deze vorm van danstherapie gaat het erom het wezenlijke in jezelf te realiseren. Wanneer de mens iets hiervan heeft ervaren is de weg naar heel wording begonnen.

 

Jos Dolstra was een leerling van Charlotte Querido en had een achtergrond als dansdocente en choreografe. Na haar afstuderen als danstherapeute volgde zij opleidingen in intuïtieve ontwikkeling en NLP.

Zij zocht naar een manier om de non verbale therapie en de verbale gesprekstherapie elkaar te laten versterken.

Binnen de door haar ontwikkelde methode voor coaching “Body & Mind Language” wordt gebruik gemaakt van houding, gebaar en beweging met of zonder muziek.

Wat behouden bleef is de overtuiging dat bewustwording niet de laatste stap is bij zelfrealisatie is, maar  dat daar uiting bij hoort. Het in expressie tonen wie je bent.

Doordat binnen BML de interventies zowel groot als heel minimaal kunnen worden ingezet kan deze aanpak worden gekoppeld aan andere technieken die de coach reeds als ervaring heeft.

BML wordt ingezet binnen individuele coaching, in groepen en binnen trajecten in het bedrijfsleven.

Over iets praten is van een andere orde dan tonen wat je diepste beweegredenen zijn.

Dat kan zijn in een klein gebaar of in een dans waar de hele ruimte voor nodig is.

BML is geen danstherapie. Wel wordt binnen BML het lichaam betrokken binnen coaching om te komen tot het wezenlijke van de mens.

 

Over BMLi


Jos Dolstra
BML Team
BML Ervaringen
BML Accreditaties
BML Publicaties
BML Klachtenreglement
BML Algemene Voorwaarden
BML Privacyverklaring
BML Beroepsprofiel
BML in Bedrijven


Opleidingen


BML Basis
BML Coach
BML Trainer
Gratis introductiedagen
Lichaamsgericht coachen
Emotioneel lichaamswerk


Incompany Trainingen


Overzicht Incompany trainingen
Teambuilding
Communicatietraining
Inspirerend leiderschap

BML Nieuws


  • Start BML deel 2 - Jos Dolstra nog als trainer!

    ingevoerd op 02-01-2019
  • 24 maart Themadag BML & Stem

    ingevoerd op 15-10-2018
  • 23 juni Themadag BML schijngestalte en het wezenlijke zijn

    ingevoerd op 01-02-2019
  • BML boeken

    ingevoerd op 01-02-2019

Direct contact?
Bel 
06 51792568



 

Volg ons ook op


FacebookLinkedIn


Bedrijfsgegevens


Stichting instituut voor BML
M 06 51792568
Walkade 36, 3401 DS IJsselstein
info@bmli.nl
Googlemaps

BML kennisbank


Heling van trauma  |  Persoonlijkheid en ziel  |  Wat is de kracht van taal en non verbale taal in coaching  |  Meerwaarde BML bij NLP  |  Helende werking dans en beweging  | Mirroring en kinesthetic empathy |

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2019 - Stichting instituut voor BML
Inloggen | Sitehand - Professionele vormgeving | Ziber - Responsive of Adaptive? | Koersvast Online - Webdesign bureau Amsterdam